Bad media error. Fixed. Now DVDs wont play

Discussion in 'CloneDVD' started by logan222, Mar 30, 2007.

  1. logan222

    logan222 Member

    Have been using Clone2 and AnyDVD fine.

    Then tried Casino Royale and The Departed and my world fell apart.

    Started getting bad media error 10 11 w. But not at burner start up. Error would pop up about 1/3 into movie.

    At first I thought it was the movies, so I tried a older movie. Same issue.

    I have checked burner and burner software. Burner is Sony DRU-500a version 2.1. Burner tests ok using Sony drive check software.

    Using latest Clone and Any versions.

    ***Anyway, after reinstalling DVD burner and current Clone/ANY software. Burning at 4x, DVD-5. The burner will burn 'the' movie. BUT, the DVDs will not play or be seen by any DVD player I have. Nothing shows up. It is clear the DVDs have written material on them.

    DVD material: Was using Sony R+ 1.2/1x-8x, went out and bought some Memorex R+ 1-16x to test (mistake I see on forums), now trying Verbatim R+ 1x-8x. The Sony material has worked fine in the past, as well as the Verbatim.

    Burner is Sony DRU 500a. Version 2.1. Drive check tests ok.

    DVD slave is BENQ.

    Home player is Sony DVP-NS715P. This player was selected because it will play anything.

    Any ideas? Lots of coasters on this end....
     
    Last edited: Mar 30, 2007
  2. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

  3. logan222

    logan222 Member

    Been there and tried everything.

    I cannot get the bookmark software to work. One version I get the gray boxes. The other software seems to be a dead link.

    I have searched for this problem for several days. Tried everything I could on the above link. Hence my post here. Lost...
     
  4. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    Last edited: Mar 30, 2007
  5. logan222

    logan222 Member

    Well...hang on. The imgburn site seems to be back up. It was down and gone the other night.
     
  6. logan222

    logan222 Member

    Alright, I'm back.

    Was able to download imgburn. New problem. My Sony drive is not listed. My choices are under drives:

    Nutech, Plextor, Ricoh, Samsung, Benq, LG, Lite-on, NEC.

    Internet search appears Sony drives are made by Sony.

    Suggestions?

    Also. I am able to see some of my registry via imgburn:

    Upper device filter: Redbook
    Upper class filter: Gearaspiwdm
    Device: CD/DVD-ROM device
    Lower class: AnyDVD
    Lower device filter: {none found}

    Using v. Anydvd 6.1.3.3 Clone 2.9.0.3


    Where can I find taiyo yuden 8x dvd-r ? Do I really need to switch to R-? Have been using R+ for years with no burn issues...

    Also....what is being burned to the DVDs? Have the dyes changed that much?
     
    Last edited: Mar 30, 2007
  7. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    No. Some are lite-ons, some are Benqs, etc.
    Edit: Yours was made by Sony though.

    I just read http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=108712
    that your drive does not support booktype changes.
    Consequently, it's possible dvd+r would be a bad choice for you in
    general should you wish to ensure standalone dvd players will play
    your backups.

    It depends on where you live. I doubt I live in the same country as you. Many Americans seem to order Taiyo Yuden from
    Rima.com but I have no experience with Rima.

    Edit: I'm reading that your drive only support ups to 2x writing to +R media. So you're also probably buying +R media that won't work well with your drive. I strongly recommend you try Taiyo Yuden 8x (Premium line) dvd-r instead

    2.4X writing (DVD+RW/+R) 2X (max.) writing (DVD-RW) 4X (max.) writing (DVD-R) 8X (max.) reading (DVD-ROM) 24X (max.) writing (CD-R), 32X (max.) reading 10X (max.) writing (CD-RW), 32X (max.) reading

    For that matter, I'd recommend getting a new burner.
     
    Last edited: Mar 30, 2007
  8. logan222

    logan222 Member

    Been using R+ for years....no issues.

    Did find something in imgburn.

    Under Tools then Settings.

    There is a 'write' menu. Mine was showing 'auto.' Going to try 'DVD.'

    Yes I know about the 2.4x. Sony had a software 2.1 upgrade to 4x back in 2004 or so. Still the media is getting faster then the burner. And now that the burners are so cheap...may be time to upgrade...
     
    Last edited: Mar 30, 2007
  9. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    Even a 4x write speed on 16x rated media can produce poor results depending on the burner and the blank media used. If your drive can't do bitsetting changes, then it might make sense to use dvd-r instead.

    Burners do also die over time. Yours is certainly not young anymore.
     
  10. logan222

    logan222 Member

    Wow...it may be fixed.

    As a quick test. I just copied the 'making of The Jackel' bonus menu. It worked. Was even set at max speed by mistake..

    I just thought of that. I was looking for a short movie as a test. Then it hit me....copy the trailer rather then the whole movie. 20 minute test start to finish.

    It plays on computer and plays on home DVD player.

    So in my case....(Sony)....it appears using imgburn....go to tools....then settings....then write.....then change from 'auto' to 'dvd.'

    Now I will try a whole movie. If that works I will report back with the news. I have to get ready for work so it will be tommorrow before I report back.

    Thanks for the help so far. My day is a little brighter now...whew...been messing with this for days....
     
  11. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    Please click the red fox icon in your system tray. Select "status" on the left hand side of your screen. With the problematic disc inserted in your computer, click the appropriate drive tab letter (the drive containing the disc) in Anydvd. In the window below the drive letter, copy and paste the information Anydvd gives you in you next post.

    Please do that for both the original and the copy you just made.
     
  12. logan222

    logan222 Member

    I'm back in business. Everything is working. Amazing how one small setting can mess you up.

    For Sony DRU 500a drives. Imgburn...then 'tools'...then 'settings'...then 'write'....then change from 'auto' to 'DVD.'

    Just backed up complete Madagascar movie. Never can have enough of those around with my kids.

    Start to finish 37:12.


    So my problem is fixed. Thanks for your help.


    Here is original Madagascar:

    Summary for drive E: (AnyDVD 6.1.3.3)
    DVD-ROM 1.07 2002/01/21PIONEER
    Drive (Hardware) Region: 1

    Media is a DVD.
    Booktype: dvd-rom (version 1), Layers: 2 (opposite)
    Size of first Layer: 2008992 sectors (3923 MBytes)
    Total size: 3911136 sectors (7638 MBytes)

    Video DVD (or CD) label: MADAGASCAR
    Media is CSS protected!
    Video Standard: NTSC
    Media is locked to region(s): 1!

    RCE protection not found.
    Found & removed wrong DVD structure!
    Found & removed Macrovision RipGuard protection!
    Found & removed error zones between files!
    Found & removed invalid program from program chain!
    Found & removed Autorun from Video DVD!
    Found & removed 2 bad sector protections!
    Emulating RPC-2 drive with region 1!



    Here is the Madagascar backup (movie only):

    Summary for drive D: (AnyDVD 6.1.3.3)
    SONY DVD RW DRU-500A 2.1A APR20 ,2004
    Drive (Hardware) Region: 1

    Media is a DVD.
    Booktype: dvd+r (version 1), Layers: 1
    Total size: 2083632 sectors (4069 MBytes)

    Video DVD (or CD) label: MADAGASCAR
    Media is not CSS protected.
    Video Standard: NTSC
    Media is region free.

    RCE protection not found.
    DVD structure appears to be correct.
    Structural copy protection not found.
    Autorun not found on Video DVD.
    Bad sector protection not found.
    Emulating RPC-2 drive with region 1!

    One note: My DVD slave cannot see DVDr's (never has). So that is why one shows Pioneer and the other Sony.
     
    Last edited: Mar 30, 2007
  13. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator


    Uh, ok, but that doesn't actually do anything unless you're burning with Imgburn.
    And as your Anydvd status window indicates, the booktype still shows "dvd+r": "Booktype: dvd+r" as opposed to "dvd-rom"

    My impression, then, is that you ran into a few bad blank discs.
     
    Last edited: Mar 30, 2007
  14. logan222

    logan222 Member

    Problem is back....cant be media ....I have had more 'bad' media in the last 10 days then life total..No, something really goofy is going on...sony+r, memorex+r, verbatim+r all bad...no..

    I agree. It should not work. But Imgburn somehow unlocked that Sony burner...had been trying for days to get that burner to work...everything....almost replaced it. Hence my last ditch effort post...

    As posted earlier...these test burns did work fine and fast.

    Test burn of movie trailer for 'The Jackel' works fine on all players.
    Test burn of 'Madagascar' movie works fine on all players.

    Then. Casino Royale...system falls apart. My computer system did seem to have an issue when the movie and blank were put in the drives...system seem to semi-lock up a bit for 4-5 minutes. Note: I was also trying to access intenet at the same time.

    Tried Casino Royale....back into it. Bad burn...Nothing can see this disc. Verbatim 1x-8x media. 4x burn. Current Anydvd and Clone. Current Sony burner drivers. I suspect all future burns to also be bad...until bug is figured out..

    Here is what ANYDVD sees for Casino Royale..

    Summary for drive E: (AnyDVD 6.1.3.3)
    DVD-ROM 1.07 2002/01/21PIONEER
    Drive (Hardware) Region: 1

    Media is a DVD.
    Booktype: dvd-rom (version 1), Layers: 2 (opposite)
    Size of first Layer: 2084960 sectors (4072 MBytes)
    Total size: 4169920 sectors (8144 MBytes)

    Video DVD (or CD) label: Casino Royale
    Media is CSS protected!
    Video Standard: NTSC
    Media is locked to region(s): 1!

    RCE protection not found.
    DVD structure appears to be correct.
    Found & removed structural copy protection (Arccos, Puppetlock)!
    Found & removed bogus title set!
    Found & removed Autorun from Video DVD!
    Found & removed 96 bad sector protections!
    Emulating RPC-2 drive with region 1!
     
    Last edited: Mar 31, 2007
  15. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    Toss the Memorex media, and try Taiyo Yuden 8x dvd-r media--or try a new burner.
    At this point, it's either your blank media or your burner, and if you're positive it's not your blank media, then . . .
    Verbatim +R media is usually pretty good (although I'm not overly fond of Verbatim +R media that's made by Prodisc).

    Those steps you did in Imgburn didn't do anything--trust me.

    If you want, do this:

    isit http://forum.slysoft.com/showpost.php?p=21907&postcount=11 (thanks to Zebadee)
    Use one of the programs mentioned, and list your Lowerfilters and Upperfilters in your next post.

    Or for XP users only,
    Click Start, Run
    type regedit
    Go to
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Current Control Set\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

    We want what's listed in "LowerFilters" and "UpperFilters". List your Lowerfilters and Upperfilters in your next post.

    I doubt your filters are bad though.
     
    Last edited: Mar 31, 2007
  16. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    Anydvd and Clonedvd handle Casino Royale R1 without any issues by the way.
     
  17. logan222

    logan222 Member

    I have tried that...going to regedit. I dont quite see exactly what you see..using XP.

    I know just enough to get me into trouble..LOL. I really dont know what I'm looking at.

    Anyway, I noticed imgburn also can 'see' this info:

    Upper device filter: Redbook
    Upper class filter: Gearaspiwdm
    Device: CD/DVD-ROM device
    Lower class: AnyDVD
    Lower device filter: {none found}

    Yeah...maybe time for new burner with support. The burner clearly works ok..with software support. In this case, it appears there is none. It is old (2003) but does work with ok software. Mine is Sony made Sony software only.

    Man...$$$ at the time $350. 2.4x..now 18x for $100. Times do change.

    Reminds me of my first MP3 player. Diamond Rio..32mb. Zero support for that now. Some hack software but its not the same. Of course, I now use 60g video iPod. So that 32mb Diamond means nothing to me..(joke). I think we gave it to goodwill...

    I will try to get the system back. But that damn Bond disc FU the system again.
     
    Last edited: Mar 31, 2007
  18. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    Last edited: Mar 31, 2007
  19. Webslinger

    Webslinger Retired Moderator

    If that's all that's in your lowerfilters, then Clonedvd2 isn't installed properly.
     
  20. logan222

    logan222 Member

    Is this it? Filter check?

    Filter Check Tool v3.4

    An Upper Filter found is: GEARAspiWDM
    Filterdriver properties are:


    A Lower Filter found is: ElbyDelay
    Filterdriver properties are:
    Name: ElbyDelay
    Caption: ElbyDelay
    Description: ElbyDelay
    AcceptPause: False
    AcceptStop: True
    DesktopInteract: False
    DisplayName: ElbyDelay
    ErrorControl: Normal
    ExitCode: 0
    PathName: C:\WINDOWS\System32\Drivers\ElbyDelay.sys
    Version Info: 5.1.0.1
    ServiceSpecificExitCode: 0
    ServiceType: Kernel Driver
    Started: True
    StartMode: Manual
    StartName:
    State: Running
    Status: OK
    TagId: 0


    A Lower Filter found is: AnyDVD
    Filterdriver properties are:
    Name: AnyDVD
    Caption: AnyDVD
    Description: AnyDVD
    AcceptPause: False
    AcceptStop: True
    DesktopInteract: False
    DisplayName: AnyDVD
    ErrorControl: Normal
    ExitCode: 0
    PathName: C:\WINDOWS\System32\Drivers\AnyDVD.sys
    Version Info: 6.1.3.3
    ServiceSpecificExitCode: 0
    ServiceType: Kernel Driver
    Started: True
    StartMode: Manual
    StartName:
    State: Running
    Status: OK
    TagId: 0